4 gener 2019
Llibres sobre l'exili

Josep Portella és l'historiador que més ha treballat l'exili dels menorquins arran del conflicte de la Guerra Civil espanyola. La seva obra Llibres d'exilis és una magna recopilació de més de 900 vides exiliades més enllà de l'illa. Amb motiu de l'edició d'aquest llibre i en reconeixement a la feina feta de recerca i documentació de Josep Portalla, la biblioteca Pública de Maó mostra una selecció bibliogràfica sobre l'exili i especialment sobre l'exili de Menorca.

Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE

 

La Biblioteca Pública de Maó amb la col·laboració de Josep Portella ha muntat l’exposició entorn de l’exili. De tothom és coneguda la feina rigorosa que Josep Portella ha fet sobre els menorquins exiliats arran de la Guerra Civil espanyola.

 

La mostra bibliogràfica exposa alguns dels llibres més reconeguts sobre l’exili a Espanya, a les Illes Balears i els treballs publicats de Jodep Portella sobre l’exili menorquí. En total s’hi exposen 55 llibres sobre el tema i deu textos inèdits, alguns autobiogràfics dels menorquins que van patir exili.

 

Entre l’obra de Portella destaca sobretot la magna obra Llibre d’exilis. Diccionari biogràfic de l’exili menroquí, en el qual es detallen prop d’un milenar de vides de persones de distinta condició i que van exiliar-se arreu del món. Algunes d’aquestes vides són odissees personals increïbles però verídiques. Algunes d’aquestes obres es poden prestar als interessats.

 

La biblioteca ret així un reconeixement a la feina de l’historiador Josep Portella per la tasca feta en recuperació de la memòria històrica tan necessària al nostre país.

Llegir
Expo prima d' Alicia Mascaró Martín: No saben qui som

COMUNITART i la Biblioteca Pública de Maó posem en marxa EXPO PRIMA un programa d’art jove que vol donar visibilitat als artistes novells donant una oportunitat i un espai perquè puguin realitzar una mostra del seu art.

La primera artista que presentem és Alicia Mascaró Martín (Alaior, 1998), estudiant de Belles Arts a la Universitat de Barcelona que ens ofereix l’exposició NO SABEN QUI SOM, un projecte d’investigació dut a terme durant els últims mesos. Aquest estudi vol posar en valor i donar a conèixer els diferents noms de dones que la història no recorda però que han contribuït en el món de l’activisme, els drets humans, el cinema, la política, el periodisme o les matemàtiques i la física.

En els últims anys la visibilitat de les dones ha estat una reivindicació constant per gran part de la societat, així l’artista amb aquest treball aporta el seu granet d’arena perquè aquest reconeixement sigui real i efectiu. La mostra està formada per cinc gravats de cincs rostres de dones (Àngela Davis, Ada Lovelace, Olga Murray, Hedy Lamarr, Sojourner Truth) i dues pintures al oli (Nellie Bly i Malieva Maric Einstein) que ens duran a la reflexió de què la història no sempre és justa.Exposició comissariada per Mercè Capellà Negre

Llegir
Plec de lectura del gener

 Acaba de sortir el plec de lectura de gener de 2019 de3dicat a les gloses guanyadores del concurs sobre la Reserva de la Biosfera. Aquí tenium la presentació. El podeu trobar distribuït per tota Menorca. Si vols la collecció completa a la biblioteca en tenim exemplars editats fins ara.

 Text: Gloses pels 25 anys de Reserva de la Biosfera

Il·lustració: Torrent. El camino. 1979. Oli sobre tela. 24 x 33cm

  Aquest primer plec de lectura del 2019 és dedicat a la glosa escrita, aquest gènere popular que ha reviscolat i dona mostres d’una gran vitalitat. Ens serveix també per retre un doble reconeixement. Primer, als Quaderns de Folklore, aquesta magnífica col·lecció sobre cultura tradicional de Menorca que ja sobrepassa els 120 nombres publicats. I, en segon lloc, a la celebració dels 25 anys de la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera. Les gloses reproduïdes aquí són una selecció de les publicades al Quadern de Folklore, núm. 121, amb una breu presentació de Josep Portella.

 

Hem il·lustrat el plec de lectura amb un oli de Torrent, un dels pintors més reconeguts de la modernitat plàstica de l’illa. L’obra representa aquell paisatge menorquí auster, amb camí i figura minúscula arran de la barrera que tant identifica el camp.

 

Presentació

El concurs Josep Vivó de glosa escrita, l’inicià el Col·lectiu Folklòric de Ciutadella el 1981 i se’n van fer quatre edicions. El seu objectiu era promocionar la creació de glosa com a document del temps que es vivia. Cal dir que, el 1981, gairebé ja no hi quedaven glosadors improvisats i tot feia pensar que ens podríem trobar al final d’un camí. Per ventura, no va ser així.

 

Molts anys després, cap el 2002, el Consell Insular de Menorca va recuperar aquest concurs. Ho va fer en un moment de vigoria de la glosa cantada i, en certa manera, contribueix a la major difusió de la nostra poesia popular.

 Des del principi, les gloses guanyadores i finalistes són publicades en la col·lecció Quaderns de Folklore, que edita el Col·lectiu Folklòric de Ciutadella, de manera que, després de quinze edicions, avui comptam amb un important volum de glosats fets en el nostre temps. Molts d’aquests parlen de vivències actuals, de fets i succeïts d’ara, de personatges amb els quals convivim, etcètera. La seva importància s'incrementarà amb el pas dels anys, quan esdevenguin documents del passat conviscut. Ja ho són, per exemple, aquelles primeres gloses que es van presentar el 1981.

 L’edició d’enguany és especial. Ho és perquè també ho va ser el premi: gloses per parlar de Menorca Reserva de Biosfera, quan es compleixen 25 anys de la declaració. Quan els temes són prefixats, la participació sol ser inferior, com així ha estat el 2018. Això no obstant, les quatre obres presentades tenen un nivell de molta categoria i per això són totes incloses en aquest Quadern que s’edita també amb motiu de la celebració dels 25 anys.

 Que sigui aquesta mirada sobre les gloses una mirada també sobre els Quaderns de Folklore, empresa col·lectiva iniciada el 1980 per tractar sobre diferents camps de la nostra cultura popular. Aquest d’avui és el número 121 de la sèrie. Fins avui, entre autors i il·lustradors, hem comptat amb més de 150 participants. I l’horitzó encara és obert.

 

Llegir
Facebook
Contacta amb la biblioteca
en enviar acceptes la nostra política d'ús
Cercar a la web
Política d`ús

Biblioteca Pública de Maó (d`ara en endavant, Bibliomao) que desenvolupa la seva activitat a través del present lloc web (www.bibliomao.es), amb domicili Plaça Conquesta, 8, 07701 - Maó, Illes Balears (Espanya) informa als seus usuaris de la seva Política de Protecció de Dades amb Caràcter Personal amb conformitat a la legislació vigent d`aquesta matèria. Bibliomao podrà modificar la present política a la seva discreció, sempre amb conformitat a la legislació vigent.

Dades d`usuari

L`usuari accepta que les dades personals facilitades per ell o que es facilitin en un futur a Bibliomao, poden ser objecte de tractament a un fitxer de dades de caràcter personal, que podran ser utilizats per la creació d`estadístiques.

Els fitxers creats amb aquesta finalitat seran titularitat i responsabilitat de Bibliomao. El titular de les dades tindrà en tot moment el dret a accedir als fitxers automatitzats, podent també exercir els drets de rectificació i cancelació de dades. Amb aquesta finalitat, tindrà que dirigir una carta signada per el titular de les dades a l`adreça social de Bibliomao, assenyalada a la part superior d`aquesta pàgina, adjuntant una còpia del Document Nacional d`Identitat i indicant el domicili del titular amb la finalitat de que Bibliomao li remiteixi la confirmació de la seva actuació amb conformitat a la seva solicitut.

L`entrega de les dades requerides per www.bibliomao.es per dur a terme el servei contractat és obligatòria, podent Bibliomao denegar el servei a l`interessat que no faciliti aquestes dades.

El consentiment de l`usuari per el tractament i cessió de les seves dades personals serà revocable en tot moment, entregant una comunicació escrita al responsable dels fitxers a l`adreça indicada a dalt. Aquesta comunicació tindrà que realitzar-se mitjançant la remissió d`una carta firmada pel titular de les dades, indicant el seu domicili i adjuntant una còpia del seu DNI o NIF.