Documental del mes: Les noies de l'Alba Daurada
Dimecres 25 d'abril a les 20.30h

DocsBarcelona del Mes presenta Les noies d’Alba Daurada, la sorprenent pel·lícula del documentalista noruec Håvard Bustnes que aconsegueix un accés únic i sense precedents al partit ultranacionalista grec Alba Daurada. El setembre de 2013, quan els principals líders del partit són condemnats a presó preventiva, Bustnes veu com se li obra una porta a l’impenetrable formació a través de les dones  -una esposa, una filla i una mare- que agafen les regnes de la campanya. Un testimoni imprescindible sobre qui són i com es presenten els representants d’un dels partits polítics d’ultra dreta amb més representació parlamentària a Europa.

 

Normal 0 21 false false false ES

Golden Dawn Girls

(Les noies d’Alba Daurada)

Noruega, Dinamarca, Finlàndia (2017). 95 minuts.

VO en grec i en anglès subtitulada en català.

 

:: La història

"Què ha passat a Grècia?" es pregunta en veu alta el cineasta Håvard Bustnes a l'inici d'aquest inquietant documental. En els últims anys, la imatge d’un país amb platges assolellades i gent amigable ha estat enfosquida per ideologies polítiques properes al nazisme que s’encarnen en Alba Daurada, el partit que a les eleccions del 2012 va aconseguir 21 escons al Parlament grec.

Quan nombrosos membres destacats del partit són empresonats, les seves dones (entre elles la filla del líder Nikos Michaloliakos) agafen les regnes de la formació i continuen propagant-ne el  missatge. Totes elles tenen la suficient experiència per evitar escletxes en el discurs oficial i s’asseguren que les entrevistes que els fan queden tal com volen. Però en un moment de distracció, el director marxa corrent amb la càmera i aconsegueix enregistrar imatges compromeses del partit neonazi. El material resultant, complementat amb imatges d'arxiu, no deixa cap dubte sobre el costat depravat d'aquest partit polític i revela l’abisme, cada vegada més clar, entre la realitat i la imatge que pretenen donar.

 

:: El director

Håvard Bustnes és director i productor, llicenciat en Dret per a Televisió per l'Escola de Cinema i TV de Lillehammer, Noruega. Les seves primeres pel·lícules van ser Two Raging GranniesHealth Factory Big John, amb què va guanyar el prestigiós premi al millor documental als Amanda Awards de Noruega. La seva nova pel·lícula Golden Dawn Girls (Les noies d'Alba Daurada) es va estrenar al festival IDFA el novembre de 2017.

 


:: Premis i festivals

IDFA – Països Baixos, 2017.

Tromsø International Film Festival - Noruega, 2018.

Göteborg International Film Festival -  Suècia, 2018.

800x600 Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Llegir
Club de lectura: Aguas de venganza / Miguel Pajares lectura del Fons Menorquí de Cooperació

 Comentarem el llibre, Aguas de venganza de Miguel Pajares, novel·la d'intriga policial que gira al voltant del tema de l'emigració i els refugiats.

 Contarem amb  la participación de M. Jesús Barceló del Fons Menorquí de Cooperació i la dissenyadora Neus Carreras que il·lustrarà la conversa. 

Dimecres 25 a les 19 h. a la sala d'actes.

Serà una trovada especial !

Us esperem !

Llegir
El conte del Rei amb orelles de cavall

 Damià el Bufó, acompanyat de música i titelles, ens duu un conte que ens parla de la diferència, de la importancia d’ acceptar els altres tal com són i de com ens hem de comportar amb qui no és com nosaltres.

Dijous 26 d'abril, a les 18 h. 

Sala infantil 

Recomanat per a infants a partir de 3 anys 

Llegir
Go Deep: Fons Menorquí de Cooperació
Si pertanys a algun col.lectiu social, t’interessa la participació ciutadana i el desenvolupament comunitari, si ets educadora, treballador/a municipal, activista o simplement tens curiositat, et convidem a tastar el GO DEEP!

PRESENTACIÓ GO DEEP. 19 d’abril a les 19h a la Biblioteca Pública de Maó.

Com podem activar el nostre poder col.lectiu? Com es pot incorporar la diversitat en els nostres grups i espais? Què compartim amb la resta de persones i grups? Com podem abordar nous reptes? Com podem crear xarxa amb altres entitats i persones?

Des del Fons Menorquí de Cooperació estem organitzant la presentació/tast  del GO DEEP, una metodologia per a l’empoderament col.lectiu i la transformació social. 

Us animeu? Només ompliu el formulari d’inscripció perquè puguem saber quantes som i cercar el moment i l’espai que s'ajusti més a les vostres necessitats.

Per més informació podeu trobar-nos a sensibilització@fonsmenorqui.org, 971373509 (M. Jesús) Llegir
Xerrada i taller sobre lectura electrònica amb e-biblio

Dimarts 24 d'abril a les 20h. 

Sala d'actes de la Biblioteca Pública de Maó

Per celebrar el dia del llibre, la Biblioteca us convida a la xerrada - taller sobre la lectura electrònica.

A poc a poc es va obrint camí la lectura sobre formats alternatius al paper de toita la vida. Amb els dispositius mòbils de les tablets, telèfons mòbils, e-readers, o a l'ordinador, cada vegada hi ha més gent que llegeix sobre pantalles. Què suposa aquest canvi? Quines causes i quins efectes té sobre l'acte mateix de la lectura i sobretot com es fa per llegir d'aquesta manera, quina plataforma s'ofereix des de la Biblioteca per fer lectura electrònica. Has sentit parlar d'e-biblio? T'ho explicarem.

Vine amb el teu dispositiu i t'ensenyarem a usar aquesta plafarorma de llibres electrònics. També te'n podem deixar un perquè puguis practicar.

Necessitareu el vostre número d'usuari i la vostra  clau d'accés. Si l'heu oblidat podeu sol·licitar-la per telèfon abans de la trobada.

 

Llegir
L'Ateneu de Maó, entitat editora

 En la quarta exposició del cicle Editanda, tenim la dedicada a l'Ateneu de Maó.

Si teniu ganes de llegir l'article sobre el tema, continuau la lectura

     

Els sabers editats per l’Ateneu de Maó

Francesc Florit Nin

Director de la Biblioteca Pública i Arxiu Històric de Maó

 

L’Ateneu de Maó és la manifestació clara de la tradició menorquina per al coneixement i la difusió de la cultura, una tradició que arrenca al segle XVIII amb els il·lustrats de la Societat Maonesa de Cultura i de la qual podríem dir que en són els hereus. Com a entitat cultural, l’Ateneu de Maó ha desenvolupat una tasca de dinamització, d’organització, de difusió i per tant també d’edició d’alguns dels continguts i activitats que ha portat a terme.

Neix a principis del s. XX com tants d’altres ateneus d’arreu del país, amb la vocació de ser pont entre els sabers i la ciutadania, amb un esperit obert i atent al seu entorn. És part del seu adn establir diàlegs i fer partícips els ciutadans sobre els problemes i les inquietuds de tots els àmbits socials i culturals. Com els lectors ja saben, l’Ateneu de Maó, organitzat en seccions diverses, és un dels indicadors per mesurar la temperatura de la nostra societat. El seu camp d’interessos és tan ampli que abraça qualsevol tema humà: ciència, art, literatura, filosofia, periodisme, història... Per allí hi ha passat personalitats destacades que n’han ostentat la presidència com Francesc Hernández Sanz, Pere Ballester, Llorenç Lafuente, Maria Lluïsa Serra, Andreu Murillo, Josep M. Quintana, i d’altres.

Però aquest article vol remarcar la tasca editora de l’Ateneu. A la Biblioteca Pública de Maó hi hem recollit en una exposició algunes de les publicacions realitzades que han ocupat totes les tres vitrines. Tanmateix cal dir que algunes de les publicacions no n’és pròpiament l’editor però sí el seu impulsor perquè es tracta de les obres que han estat premiades als diversos certàmens que ha convocat l’Ateneu. Els Premis Ateneu han donat llum a llibres tan emblemàtics com La ciutat des del carrer, el Folklore musical de Menorca de Deseado Mercadal, el Folklore menorquí de la pagesia de Camps i Mercadal i la que es considera la primera guia turística de Menorca editada el 1911. Destaquem també que els premis literaris de l’Ateneu han donat a conèixer escriptors avui rellevants com Joan Pons amb Nàufrags, o Antoni Vidal Ferrando amb Cartes a Lady Hamilton.

Per dir-ho de forma gràfica, el producte estrella de l’Ateneu com a editor és la Revista de Menorca, un autèntic tresor de la bibliografia menorquina. Amb intermitències degudes sobretot a problemes de finançament, la revista s’ha publicat des del 1888 fins ara. Al llarg de les seves 35.500 pàgines queda reflectida la història cultural de l’illa. Després de diverses etapes incertes, quan l’Ateneu de Maó n’esdevé l’òrgan editor el 1906, la revista pren embranzida i s’inicia una etapa brillant que arriba fins a la guerra civil espanyola.

En bona part de la seva vida, la Revista de Menorca ha patit importants mancances per al seus sosteniment econòmic per tal de donar-li solidesa i continuïtat. L’acord de col·laboració amb l’IME el 1990 li proporciona estabilitat en l’edició i el nodreix de continguts. Si qualcú es vol fer una idea més cabal de la transcendència de la revista cal que consulti el treball Anatomia de una cultura de M. L. Canut i J. L. Amorós editat per l’IME, que n’és un estudi exhaustiu i rigorós.

En resum, més enllà de l’activitat de l’Ateneu, la seva contribució a la bibliografia menorquina és més que rellevant, especialment per la perseverança en la publicació de la Revista de Menorca malgrat els mil entrebancs amb què s’ha topat al llarg de la seva història. És una més de les proeses fetes pels menorquins en el món de l’edició.


Llegir
Pere Gomila dedica un article als Plecs de Lectura

 L'escriptor Pere Gomila ha redactat un magnífic article al Plec de Lectura del mes de març dedicat a les poetes menorquines. Us recomanam la seva lectura al seu blog:

https://peregomila.wordpress.com/2018/04/03/un-plec-de-lectura-dedicat-a-deu-poetes-menorquines/

Llegir
1
2
3
4
5
6
7
72
73
74
Facebook
Contacta amb la biblioteca
en enviar acceptes la nostra política d'ús
Cercar a la web
Política d`ús

Biblioteca Pública de Maó (d`ara en endavant, Bibliomao) que desenvolupa la seva activitat a través del present lloc web (www.bibliomao.es), amb domicili Plaça Conquesta, 8, 07701 - Maó, Illes Balears (Espanya) informa als seus usuaris de la seva Política de Protecció de Dades amb Caràcter Personal amb conformitat a la legislació vigent d`aquesta matèria. Bibliomao podrà modificar la present política a la seva discreció, sempre amb conformitat a la legislació vigent.

Dades d`usuari

L`usuari accepta que les dades personals facilitades per ell o que es facilitin en un futur a Bibliomao, poden ser objecte de tractament a un fitxer de dades de caràcter personal, que podran ser utilizats per la creació d`estadístiques.

Els fitxers creats amb aquesta finalitat seran titularitat i responsabilitat de Bibliomao. El titular de les dades tindrà en tot moment el dret a accedir als fitxers automatitzats, podent també exercir els drets de rectificació i cancelació de dades. Amb aquesta finalitat, tindrà que dirigir una carta signada per el titular de les dades a l`adreça social de Bibliomao, assenyalada a la part superior d`aquesta pàgina, adjuntant una còpia del Document Nacional d`Identitat i indicant el domicili del titular amb la finalitat de que Bibliomao li remiteixi la confirmació de la seva actuació amb conformitat a la seva solicitut.

L`entrega de les dades requerides per www.bibliomao.es per dur a terme el servei contractat és obligatòria, podent Bibliomao denegar el servei a l`interessat que no faciliti aquestes dades.

El consentiment de l`usuari per el tractament i cessió de les seves dades personals serà revocable en tot moment, entregant una comunicació escrita al responsable dels fitxers a l`adreça indicada a dalt. Aquesta comunicació tindrà que realitzar-se mitjançant la remissió d`una carta firmada pel titular de les dades, indicant el seu domicili i adjuntant una còpia del seu DNI o NIF.