Plec de Lectura: Carta del bisbe Sever
18 abril 2018
El Plec de lectura del mes d'abril és dedicat al document més antic que es conserva de les Illes Balears, una carta que va escriure el bisbe menorquí Sever el 418 dC. Us n'oferim uns fragments. I si la voleu llegir completa, és editada per l'IME

La Carta del bisbe Sever és un dels primers documents escrits a les Balears, que data del 418 i deixa constància detallada dels fets ocorreguts entre el 2 i el 9 de febrer d’aquell any a la ciutat de Maó contra la nombrosa població jueva. L’arribada de les relíquies de sant Esteve fa esclatar la fins llavors convivència entre cristians i jueus. Els fets prefiguren els conflictes religiosos que es desenvoluparan al llarg dels segles següents. El bisbe Sever justifica la conversió dels jueus amb somnis i prodigis. És la primera conversió massiva de jueus en la història i malgrat que no es produeix violència física contra les persones, aquells successos són deplorables vistos amb ulls d’avui. I tanmateix, la Carta del Bisbe Sever és d’una gran rellevància històrica i cultural. Aquest Plec de Lectura us ofereix una selecció de fragments de la carta, de la qual enguany es commemora els 1600 anys amb tot un programa d’actes i conferències, en l’acurada versió catalana feta per el doctor en història Josep Amengual i Batlle, autor de l’estudi La Circular del bisbe Sever de Menorca sobre la conversió dels jueus (418-2018). Una crònica mediterrània abans de l’ocupació dels vàndals, editat per l’IME.

Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE    
Categoría:Novetats
Tornar
Facebook
Contacta amb la biblioteca
en enviar acceptes la nostra política d'ús
Cercar a la web
Política d`ús

Biblioteca Pública de Maó (d`ara en endavant, Bibliomao) que desenvolupa la seva activitat a través del present lloc web (www.bibliomao.es), amb domicili Plaça Conquesta, 8, 07701 - Maó, Illes Balears (Espanya) informa als seus usuaris de la seva Política de Protecció de Dades amb Caràcter Personal amb conformitat a la legislació vigent d`aquesta matèria. Bibliomao podrà modificar la present política a la seva discreció, sempre amb conformitat a la legislació vigent.

Dades d`usuari

L`usuari accepta que les dades personals facilitades per ell o que es facilitin en un futur a Bibliomao, poden ser objecte de tractament a un fitxer de dades de caràcter personal, que podran ser utilizats per la creació d`estadístiques.

Els fitxers creats amb aquesta finalitat seran titularitat i responsabilitat de Bibliomao. El titular de les dades tindrà en tot moment el dret a accedir als fitxers automatitzats, podent també exercir els drets de rectificació i cancelació de dades. Amb aquesta finalitat, tindrà que dirigir una carta signada per el titular de les dades a l`adreça social de Bibliomao, assenyalada a la part superior d`aquesta pàgina, adjuntant una còpia del Document Nacional d`Identitat i indicant el domicili del titular amb la finalitat de que Bibliomao li remiteixi la confirmació de la seva actuació amb conformitat a la seva solicitut.

L`entrega de les dades requerides per www.bibliomao.es per dur a terme el servei contractat és obligatòria, podent Bibliomao denegar el servei a l`interessat que no faciliti aquestes dades.

El consentiment de l`usuari per el tractament i cessió de les seves dades personals serà revocable en tot moment, entregant una comunicació escrita al responsable dels fitxers a l`adreça indicada a dalt. Aquesta comunicació tindrà que realitzar-se mitjançant la remissió d`una carta firmada pel titular de les dades, indicant el seu domicili i adjuntant una còpia del seu DNI o NIF.