Literatura i cinema negre: La dama desconocida
30 abril 2010
El passat dimecres dia 28 vam poder gaudir de la projecció de "La dama desconocida", de Robert Siodmak, a la sala d"actes de la Biblioteca Pública de Maó.
Després de veure obres clàssiques dins del gènere com "Laura", "Perdición" o "La mujer del cuadro", hem pogut disfrutar amb la visualització d"una de les tantes petites grans obres que té el gènere negre, però que encara no han pogut arribar a un públic més ampli (com a exemple, es pot comentar que cap persona entre el públic l"havia vista abans).
En el cas concret de "La dama desconocida", ens trobem davant d"una de les primeres obres del director alemany Siodmak a terres nord-americanes, encara una mica lluny dels clàssics que li acabarien donant fama mundial, com la que va rebre a partir de la filmació de "Forajidos", propera pel·lícula dins el cicle i que podrà veure"s el dia 12 de maig. Si més no, en ella ja es poden advertir les característiques que acompanyaran tota la seva filmografia, com les atmosteres malaltisses, els personatges torturats o la paranoia argumental (tot dins de la influència de l"expressionisme alemany).
Així mateix, la projecció d"aquesta pel·lícula també ens ha permès reivindicar la figura de l"escriptor William Irish, ja que es van basar en la seva novel·la "The phantom lady" per filmar "La dama desconocida". De manera injusta, la novel·la negra dels anys 30 només recorda figures com Dashiell Hammet o Raymond Chandler, i deixa de banda altres com Irish, que per a molts és l"introductor del suspens tant a la literatura com al cinema. Això últim es pot veure en directors com Alfred Hitchcock, qui va crear a partir d"una obra seva "La ventana indiscreta", però mai li va reconèixer quant li debia a Irish. Per sort, actualment editorials com Vicens Vives estan començant a recuperar l"obra d"aquest autor gràcies a l"adaptació de contes destinats al públic més juvenil, com ja ha succeït amb "L"ull de vidre" o "Aprenent de detectiu".
En general, els assistents a la projecció va disfrutar molt amb la pel·lícula, de la qual van destacar el suspens que regna durant gran part de l"obra i, també, el fidel retrat de la societat nord-americana que, encara en els anys 40, patia les conseqüències de la crisi econòmica iniciada la dècada anterior.
En definitiva, tots aquells que van preferir apropar-se a la Biblioteca per veure "La dama desconocida" abans que l"eliminació del Barça a la Champions, van poder gaudir d"una de les petites joies del cinema negre.
Categoría:Club de lectura
Tornar
Facebook
Contacta amb la biblioteca
en enviar acceptes la nostra política d'ús
Cercar a la web
Política d`ús

Biblioteca Pública de Maó (d`ara en endavant, Bibliomao) que desenvolupa la seva activitat a través del present lloc web (www.bibliomao.es), amb domicili Plaça Conquesta, 8, 07701 - Maó, Illes Balears (Espanya) informa als seus usuaris de la seva Política de Protecció de Dades amb Caràcter Personal amb conformitat a la legislació vigent d`aquesta matèria. Bibliomao podrà modificar la present política a la seva discreció, sempre amb conformitat a la legislació vigent.

Dades d`usuari

L`usuari accepta que les dades personals facilitades per ell o que es facilitin en un futur a Bibliomao, poden ser objecte de tractament a un fitxer de dades de caràcter personal, que podran ser utilizats per la creació d`estadístiques.

Els fitxers creats amb aquesta finalitat seran titularitat i responsabilitat de Bibliomao. El titular de les dades tindrà en tot moment el dret a accedir als fitxers automatitzats, podent també exercir els drets de rectificació i cancelació de dades. Amb aquesta finalitat, tindrà que dirigir una carta signada per el titular de les dades a l`adreça social de Bibliomao, assenyalada a la part superior d`aquesta pàgina, adjuntant una còpia del Document Nacional d`Identitat i indicant el domicili del titular amb la finalitat de que Bibliomao li remiteixi la confirmació de la seva actuació amb conformitat a la seva solicitut.

L`entrega de les dades requerides per www.bibliomao.es per dur a terme el servei contractat és obligatòria, podent Bibliomao denegar el servei a l`interessat que no faciliti aquestes dades.

El consentiment de l`usuari per el tractament i cessió de les seves dades personals serà revocable en tot moment, entregant una comunicació escrita al responsable dels fitxers a l`adreça indicada a dalt. Aquesta comunicació tindrà que realitzar-se mitjançant la remissió d`una carta firmada pel titular de les dades, indicant el seu domicili i adjuntant una còpia del seu DNI o NIF.