En
vistes del moment àlgic de la cuina a Menorca, ressenyam aquest mes
dos llibres de receptes. Tot dos són llibres trets dels rebots
antics del segle XIX. El primer editat per l'IME recull les receptes
de dues senyores de la burgesia maonesa, mare i filla. Es tracta de
cinquanta quatre receptes que mostren els interessos gastronòmics
d'una època, sobretot de la rebosteria, pastes, conserves, pastissos
i bunyols, dolçaines ben pròpies d'una classe social benestant.
Escrites en català, hereva encara d'aquella Il·lustració maonesa
del XVIII, són plats de la cuina menorquina que incorporen
influències gastronòmiques d'arreu.
El
segon receptari pertany a una casa aristocràtica de ponent tal com
indica el títol i recull 121 receptes més 6 begudes. També com el
primer llibre, aquest mostra influències forasteres (especialment
anglesa i francesa) i productes poc usuals en la cuina tradicional,
però que conviuen amb la cuina tradicional menorquina. Una cuina
refinada, de demostració de classe social alta, sorprèn la
diversitat i la quantitat. Ambdós llibres, més enllà de la
informació històrica que porten, contribueixen al moment dolç de
la gastronomia illenca actual, i a més permeten una nova lectura de
la tradició i la recreació de noves possibilitats.
Bàbara Soler
Siquier i Bàrbara Oliver Soler. Llibretes de cuina del s. XIX.
Ed. IME Col. Capcer, 32. Menorca 2916. Edició i introducció de
margarita Cursach Seguí.
Bep Al·lès Salvà.
Cocina señorial de Menorca. El recetario de los Salort de
Ciutadella (1860-1917). Ed. José Manuel Allés. Ciutadella.
2015.
Tornar