Club de lectura: La noia que va sortir d'un quadre de Botticcelli / Josep M. Quintana

 El divendres 23 de febrer, vam comentar amb els lectors i lectores la novel.la  "La noia que va sortir d'un quadre de Boticcelli" de J. M. Quintana, i aquest dia vam comptar amb la presència de l'autor, la qual cosa va fer la reunió molt més aclaridora i rica en comentaris. L'autor ens va parlar del procès creatiu que el va dur a crear aquesta obra on es planteja la relació complexa i descarnada d'unes persones que viuran en un món carregat de violència, odi i amors folls; i s'explica com la historia modifica i altera les seves vides.
L'obra va agradar molt els lectors i lectores, i la reunió va ser molt amena i enriquidora.
La propera lectura serà "El misterio de la cripta embrujada" de Eduardo Mendoza, i açò serà dimecres dia 21 de març a les 19.00h.

Marga Llovet 

Llegir
Adquisió del Fons documental Joan Ramis

Dijous passat, dia 22 de febrer de 2018 es va presentar en roda de premsa una important incorporació documental al nostre arxiu històric.  

L’adquisició del Fons Ramis forma part de la política de preservació pública del patrimoni documental com una de les línies d’intervenció cultural del Consell Insular de Menorca. Fetes les corresponents valoracions amb els informes tècnics pertinents i la taxació del fons, el Consell Insular de Menorca va adoptar la decisió d’adquirir aquest fons documental atenent les recomanacions emeses a la Comissió Tècnica d’Arxius de Menorca fetes a la reunió celebrada el 13 de desembre de 2017. El fons es composa de 202 lligalls agrupats en 16 carpetes i que contenen 1092 documents. Aquets documents són ara dipositats a l’Arxiu Històric ubicat a la Biblioteca Pública de Maó.

L’Arxiu històric de Maó té una copiosa documentació sobre els il·lustrats Joan Ramis i el seu germà Antoni Ramis. Aquesta nova adquisició completa de forma generosa la informació sobre aquesta família tan significada del s. XVIII i XIX a Menorca. Els documents diversos tenen un interès doble: l’històric, en els aspectes econòmics i socials; i el lingüístic, per la vitalitat culte del català de Menorca del s. XVIII. Aquest fons doncs podrà donar lloc a noves línies de recerca per a estudis d’antroponímia, genealògica, sobre la vida quotidiana, sobre l'economia menorquina del segle XIX i sobre l'ús de la llengua a l'illa.

Així doncs l’adquisició per part del Consell insular del FONS RAMIS de Gabriel Llambias significaria posar a disposició pública dels investigadors una documentació rellevant des de diversos punts de vista, justament en una època que configura la modernitat de Menorca, especialment interessant per a historiadors i filòlegs, però també per a altres disciplines científiques atesa la rica producció cultural de l’illa al segle XVIII.

Una volta adquirit el FONS RAMIS, els serveis d’arxiu procediran a la catalogació rigorosa segons criteris universals i estàndards que permetran una consulta guiada i ordenada, tot facilitant la tasca de recerca.

Per tant és de gran importància l’adquisició del FONS RAMIS de Gabriel Llambias  per tal que formi part del patrimoni documental de Menorca d’accés públic i així garantir la seva disponibilitat a la comunitat científica, fer-ne una acurada catalogació i assegurar la seva salvaguarda en les condicions òptimes. En aquest sentit el FONS RAMIS de Gabriel Llambies s’ha d’incorporar a l’Arxiu Històric de Maó, sota la custòdia d’un entorn professional.

 Francesc Florit Nin. Director de la Biblioteca Pública i Arxiu Històric de Maó

Llegir
Documental del mes: L'hora dels deures

 La Biblioteca Pública projecte el documental del mes  L'Hora dels deures el proper dimecres dia 28 de febrer a les 20.30h.

 L’hora dels deures és un entranyable documental d’un pare que lluita per ajudar el seu fill a fer els deures de l’escola i fer-lo encaixar en un motlle en el qual ell, quan era petit, tampoc s’hi va poder encabir. 4 anys amb una càmera al menjador de casa enregistrant la fatídica hora dels deures i convertint-se en testimoni d’una relació pare-fill, dels seus enfrontaments però també i sobretot de les seves frustracions compartides. Amb tocs del millor cinema vérité el metratge es converteix en una crítica plena de sentit de l’humor als mètodes educatius més tradicionals.
“60 minuts. És el temps que trigo a fer els deures amb el meu fill Angelo. Els dies passen marcats pel ritme d'aquesta hora que passem junts. Una hora que sempre allarga la jornada laboral. Una hora que passa, que ens apressa, que es resta i que després ens falta. Una hora amb què, a vegades, no n'hi ha prou”.
En Ludovic és pare i decideix filmar el patiment diari del seu fill Angelo a l’hora de fer els deures. Completar els exercicis que li posen a l’escola és un calvari que oprimeix la passió creativa d’aquest nen inquiet i imaginatiu. Però en Ludovic és conscient que és important que el seu fill assoleixi el temari que s’imparteix a l’escola. No només per saber calcular fórmules, conjugar verbs i memoritzar dates, sinó per evitar-li un patiment futur: la por a repetir curs o a “ser un marginat en un sistema educatiu, el francès, més preocupat d’evidenciar les febleses d’un alumne que de ressaltar-ne els seus progressos.”
Quan en Ludovic s’asseu amb l’Angelo, es veu a si mateix quan era petit. Guarda un mal record de la seva època escolar, torturat i lligat a una cadira fins que no finalitzava les lliçons. Per això s’embarca en una missió per recuperar el temps perdut de la seva pròpia escolaritat, intentant que el seu fill pugui gaudir-la. Però l’esforç no sembla tenir recompensa. El pare no troba la solució i el seu temps plegats s’esfuma cada dia davant una llibreta plena de gargots infantils. Passen els dies, les setmanes i els anys, i les ganes d’aprendre segueixen xocant contra el fantasma del fracàs escolar i contra un sistema educatiu que en el qual l’Angelo no encaixa.
A França, l’índex de fracàs escolar ronda al voltant del 10%. A Espanya les xifres són similars. Això vol dir que prop d’un de cada deu nens abandonarà els estudis abans d’acabar l’educació obligatòria, uns 100.000 joves cada any. Com diu el reconegut escriptor i professor Daniel Pennac, “un any d’escola malmès és l’eternitat dins d’un pot de vidre”. La intel·ligència d’un nen es mesura a partir de la seva habilitat per fer els deures? Com això pot afectar a la seva autoestima i al seu futur desenvolupament emocional? El temps d’oci hauria de ser una assignatura obligatòria?
L’hora dels deures és una petita perla cinematogràfica que mostra les febleses d’un sistema educatiu no inclusiu, que no acull veritablement les diversitats.
El fracàs escolar és únicament culpa de l’alumne o és una responsabilitat col·lectiva de docents, pares i institucions pedagògiques? A qui avalua el sistema educatiu: el nen o la restitució d'un coneixement més o menys ben assolit? Com s’ajuda a un nen que només treballa perquè l’estimin?
TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=h_cH0knE0MY

Llegir
Teatre familiar: Es lladre de memòries

Dilluns 5 de març a les 18h

 Na Maria és una dona d’edat avançada que té lapsus de memòria. Viu a la seva casa, ubicada al nucli antic d’un poble de Menorca i en companyia d’un moix de peluix, a qui li parla com si aquest fos de veritat. Una nit sent renou a dins l’entrada de casa. Algú haurà entrat a robar?

 Una història tendra, divertida que us farà descobrir fins on arriba la necessitat de tenir algú a prop, encara que aquest algú es presenti en forma de lladre.

 El lladre de memòries pretén ser un homenatge a les persones que tot i viure una situació desfavorable no perden la perspectiva dels valors humans.

 Autora i directora: Mari Genestar Mesquida

Actors: Sita Muñoz Ametller – Joan Taltavull Carretero

 Premi Teatre de Butxaca 2017

Modalitat infantil-juvenil

 El lladre de memòries és una obra de petit format que Mari Genestar Mesquida va presentar al concurs de teatre de butxaca 2016 en la modalitat infantil-juvenil i que va guanyar amb el primer premi.

 Organitzat i promocionat pel Cercle Artístic de Ciutadella i Ciutadella Antiga, es va estrenar el 16 de setembre del 2017 junt amb l’obra guanyadora per adults i altres obres de microteatre.

Llegir
Accés digital a diaris i revistes

 La Biblioteca Pública de Maó posa en a disposició dels usuaris dos ordinadors pensats exclisivament per a l'accés als diaris i revistes digitals. Cada vegada més la lectura ràpida als mitjans de comunicació es realitza a través dels dispositius electrònics: ordinadors, tablets, telèfons mòbils. Sovint els mitjans digitals, o les versions digitals dels mitjans de comunicació, aporten un grau de complexitat de la informació major perquè incorporen formats audiovisuals i també sovint perquè les informacions són ampliades. A part de la possibilitat d'interacció amb els lectosr a través de les xarxes socials o d'aplicacions de participació en debats o comentaris.

Hen posat a la pantalla l'accés directe de tres diaris: el local Diario Menorca, l'espanyol El País, i l'esportiu L'Sport. A més hi hem inclòs dues plataformes d'accés digital d'accés gratuït. Un és RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de 487 revistes científiques, culturals i erudites catalanes.L'altra és la plataforma d'E-Biblio a través de la qual es poden accedir per mitjà del préstec electrònic a moltes de les revistes que tenim en paper a la biblioteca.

Més endavant ampliarem l'oferta d'hemeroteca en línia, a través d'Internet.

És important que els usuaris respectin les normes per a aquest nou servei: és només per a la consulta de diaris i revistes digitals. Per a altres usos disposam d'altres ordinadors, amb els quals les persones podrán també accedir a qualsevol web, també de revistes i diaris. Gràcies per la vostra col·laboració.

Llegir
Dues lectures menorquines recomanades
Dos bons llibres que parlen de Menorca o miren des de Menorca Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE

ALFONS MENDEZ VIDAL. A la recerca del paradís. Història del turisme de Menorca. Ed. IME. Consell insular 2017

Arreu de l’illa s’ha presentat aquest llibre. El seu tema és de notable interès atesa la importància econòmica-i social- del fenomen turístic. Per primera vegada disposam d’una història del principal sector econòmic que ha condicionat la fesomia de l’illa dels últims 50 anys. Alfons Méndez ens assenyala la singularitat del creixement turístic menorquí en relació a la resta de les illes, com per exemple la seva incorporació més tardana, de com es va passar d’una economia industrial a la turística; de la confluència de model balear; i de com han basculat els interessos  d’aquesta indústria amb els de la preservació mediambiental, a més de la regulació legislativa de l’administració pública.

 

TONI VIDAL. Des de dins. Catàleg de l’exposició. Consell Insular de Menorca. 2018

Toni Vidal deu ser un dels fotògrafs més reconeguts de Menorca i de més enllà de Menorca. Ara li retem un reconeixement a la seva magnífica visió, entre poètica i compromesa, entre el racó dolç del paisatge i l’enfony dur de la fàbrica, entre la íntima imatge vegetal i la força penetrant del retrat. Aquest catàleg tanmateix només recull una selecció, molt triada de les seves fotos. A l’exposició n’hi ha unes quantes més, però poques en comparació al fons documental que guarda Vidal. Els textos que acompanyen el catàleg ens obren encara més l’obturador dels nostres ulls. Fins al 17 de març a la Sala de El Roser de Ciutadella. Del 30 de juny al 23 de setembre a Ca n’Oliver de Maó.

Llegir
Editanda: Enciclopèdia de Menorca
La segona exposició del projecte EDITANDA és dedicada a una de les iniciatives editorials de més abast cultural de Menorca: l'Enciclopèdia de Menorca. Es tracta segurament de l'empresa editora més ambiciosa que mai s'ha portat a terma a l'illa. A l'exposició s'hi mostra tots els toms editats fins ara i uns breus textos explicatius sobre el projecte, el seu desenvolupament al llarg dels anys i la feina pendent.
Llegir
Josep M. Quintana al Club de Lectura

Divendres, 23 de febrer, ens trobem per comentar  la novel·la titulada "La noia que va sortir d'un quadre de Botticcelli ". Tenim la sort de comptar amb la presència de l'autor, Josep M. Quintana.

Com sempre la xerrada esta oberta a tothom, encara que en aquesta ocasió serà especialment interessant. 

Us esperem!! 

 

Divendres,  23 de febrer a les 19. h a la sala d'actes 

 

 

Llegir
Centre de interès Manuel de Pedrolo

 Enguany es compleix el 100 aniversari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo. 
La biblioteca ha creat un petit centre d'interès amb les obres de l’escriptor per tal de visualitzar  la seva extensa obra  més enllà de Mecanoscrit del segon origen, la seva novel·la de ciència-ficció més venuda i llegida per molts lectors joves i no tant joves
 A més de la ciència-ficció i  per suposat del gènere negre, també tenen cabuda a l’obra de Pedrolo el teatre de l'absurd, la novel·la eròtica , l'assaig i les traduccions d’ escriptors contemporanis anglesos i francesos –com John le Carré, Friedrich Dürrenmatt o Georges Simenon– amb novel·les que va incorporar a la col·lecció La Cua de Palla (Edicions 62), i que va dirigir entre el 1963 i el 1970.  Pedrolo tot sol va voler omplir molts dels buits que aleshores tenia la literatura en català a causa de la persecució política de la cultura catalana durant els llargs anys de la dictadura franquista.
En aquesta mostra, solament hem replegat la seva obra com a escriptor.
Podeu trobar les obres al moble que tenim a l’entrada de la secció de còmics.

Si voleu veure els títols podeu clicar sobre el PDF

 http://www.bibliomao.es/BinaryWebStudio/uploads/2018/02/Pedrolo%201-13-11-02-30-855.pdf

Llegir
1
2
Facebook
Contacta amb la biblioteca
en enviar acceptes la nostra política d'ús
Cercar a la web
Política d`ús

Biblioteca Pública de Maó (d`ara en endavant, Bibliomao) que desenvolupa la seva activitat a través del present lloc web (www.bibliomao.es), amb domicili Plaça Conquesta, 8, 07701 - Maó, Illes Balears (Espanya) informa als seus usuaris de la seva Política de Protecció de Dades amb Caràcter Personal amb conformitat a la legislació vigent d`aquesta matèria. Bibliomao podrà modificar la present política a la seva discreció, sempre amb conformitat a la legislació vigent.

Dades d`usuari

L`usuari accepta que les dades personals facilitades per ell o que es facilitin en un futur a Bibliomao, poden ser objecte de tractament a un fitxer de dades de caràcter personal, que podran ser utilizats per la creació d`estadístiques.

Els fitxers creats amb aquesta finalitat seran titularitat i responsabilitat de Bibliomao. El titular de les dades tindrà en tot moment el dret a accedir als fitxers automatitzats, podent també exercir els drets de rectificació i cancelació de dades. Amb aquesta finalitat, tindrà que dirigir una carta signada per el titular de les dades a l`adreça social de Bibliomao, assenyalada a la part superior d`aquesta pàgina, adjuntant una còpia del Document Nacional d`Identitat i indicant el domicili del titular amb la finalitat de que Bibliomao li remiteixi la confirmació de la seva actuació amb conformitat a la seva solicitut.

L`entrega de les dades requerides per www.bibliomao.es per dur a terme el servei contractat és obligatòria, podent Bibliomao denegar el servei a l`interessat que no faciliti aquestes dades.

El consentiment de l`usuari per el tractament i cessió de les seves dades personals serà revocable en tot moment, entregant una comunicació escrita al responsable dels fitxers a l`adreça indicada a dalt. Aquesta comunicació tindrà que realitzar-se mitjançant la remissió d`una carta firmada pel titular de les dades, indicant el seu domicili i adjuntant una còpia del seu DNI o NIF.